Praktický průvodce dánskou životní filozofií

V letošním roce se knížkami zaměřenými na spokojený život seveřanů roztrhl pytel. Během prvních pěti měsíců vyšly hned tři. Ne že bych hledala návod na šťastný život. A ne že bych podobným návodům věřila a řídila se podle nich. Motivační knihy a knihy o životním stylu si vybírám dost pečlivě a s rozmyslem. Plno z nich je jen na život neaplikovatelné sluníčkaření. Nic pro mě. Ta, kterou vám dnes představím, se od zbylých dvou liší tím, že ji napsal sám prezident Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. A musím říct, že pokud některá z vydaných knížek splňuje na první pohled to, o čem pojednává, je to rozhodně tahle. Jen se na ni podívejte. Tahle JE prostě HYGGE. 😋


Proč jsem si tuhle populárně naučnou literaturu vzala na recenzi? A cože to ten pocit hygge vlastně je? Hodně mi připomíná knihomilovský svět, do kterého tak rádi unikáme. Nejde totiž jen o knížku, ale i o prostředí, koutek, ve kterém čteme. Ať už jsme v ušáku zabalení do deky, v kavárně u dobrého zákusku, nebo cestujeme v prázdném kupé, kde si bez obav můžeme natáhnout nohy na vedlejší sedadla a v klidu listovat knížkami, které jsme si koupili, zatímco za okny padá soumrak.


Vždy je podstatná TA atmosféra, která nás vtáhne do sebe. 



Věřím, že popisovaný pocit spokojenosti/útulnosti/bezpečí zná každý z nás. Špatně se vysvětluje, ale když ho cítíme, víme, že je to ON. Dánově pro něho mají na rozdíl od nás označení - hygge.

U nás se stačí podívat na knihomilské fotky na Instagramu. To je jeden hygge za druhým. 😊 Ve mně ho aspoň vyvolávají. Určitě není od věci tenhle pocit v uspěchané a stresující době vyhledávat co nejvíc. A to je vlastně i odpověď na otázku, proč jsem si Hygge vybrala na zrecenzování. Kromě toho, že se ráda dozvím něco nového o jednom ze severských národů, chci si svůj hygge pocit vyvolat právě čtením téhle knížky (a taky se třeba nechat inspirovat, jak si různé chvíle ještě víc zpříjemnit), hezky zavrtaná v peřinách a s hrnkem kouřícího čaje po ruce. Doufám, že se mi to podaří. 😊


Anotace:
Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.

Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení se s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti.

Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.

* Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku.
* Buďte tady a teď. Vypněte telefony.
* Ztlumte světlo. Zapalte svíčky.* Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film.
* Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké.
* Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge.
* Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.


A co představuje hygge pro vás? :)



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.