Recenze: POSLEDNÍ (Alexandra Oliva)

Změť mrtvol a začínající šílenství v boji o přežití... 


Zákaz vstupu.
Narušitelé budou vykucháni! (Str. 190)




Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Knižní klub (Fb)


Chci zakoupit psychothriller Poslední


Hrozně moc jsem se chtěla podívat, jakým způsobem se vlastně točí reality show... Autorka mi toho ukázala mnohem víc. Lákavá anotace vás nepřipraví na všechno. Myslíte si, že ano? Alexandra Oliva vás přesvědčí, že ten mrtvolný zápach, který cítíte, je skutečný. Zahrávat si s realitou opravdu umí a dokáže vás strhnout, stejně jako své hrdiny ve hře, která se mění na boj o holý život... 


Styl psaní je už od prvních vět lehce zrychlený a působí, že je pln adrenalinu. Zpomalují ho popisy, které se zabývají prostředím a působí lenivě. Čtenář tak získává prchlivý pocit bezpečí, protože zatím netuší, co ho vlastně čeká. 

Kapitoly jsou rozdělené na dva různé styly - er-forma, která vám ukáže nápadité záběry plné dynamických soutěžících a ich-forma z pohledu hlavní hrdinky, jež osaměle bloudí a snaží se vyhrát, aniž by tušila tu děsivou skutečnost...

Prolog čtenáře velmi rychle zavádí do děje a ukazuje, co se vlastně přihodilo. Tím zlehčuje panující ponurou atmosféru a prozrazuje to nejděsivější tajemství, které ale nikdo z hrdinů netuší.. Zbývá vám jen tajit dech a napovídat jim. Stejně vás neuslyší. Beztak Zoo udělá chyby, které ji budou pronásledovat a díky nimž se nikdy nezbaví pocitu viny.
Hned v první kapitole vidíme důsledky a cítíme hrůznost dané situace. Zoo je sama, překonává sama sebe a někdy je možná i trochu superhrdinka. Hledá jídlo, vodu a snaží se přežít v džungli, kde to páchne mrtvolami... 

Zoo je... přemýšlivá žena, která si nic nechce připustit. Proč šla do takové riskantní soutěže? A jakým způsobem se najednou mění život, aniž by nad tím měla moc? Nikdy netušíte, jak moc okolnosti změní vás i život kolem. Nepředpokládala, že se stane něco, co ji naprosto vyhodí ze sedla a co ji uvede na novou cestu, na které už se vlastně ani nepoznává.

Musím uznat, že jsem si oblíbila Stopaře. Pro jeho auru šelmy, způsob boje a sebeúctu. Člověk, který se nevzdává a je divákům zobrazován jako arogantní hráč, který chce za každou cenu vyhrát a půjde... půjde klidně i přes mrtvoly.

Díky pohledu er-formy nemáte možnost poznat soutěžící natolik, jak byste si možná přáli. Mně to přišlo výstižné, jelikož jsem měla pocit, že stojím za kamerou nebo sedím u televizní obrazovky a sleduji jejich jednotlivé kroky. Posuzuju je a držím jim pěsti. Nejdůležitější je samozřejmě Zoo, kterou díky myšlenkám čtenář pozná blíže. A postupem času vidí, jak moc se mění, což je fascinující a děsivé zároveň...

Stopař byl obsazen jako nezdolný a nezastavitelný. (Str. 22)

Díky několika dějovým linkám má čtenář možnost dívat se na knihu z více stran. Z té první prožívají zarputilou touhu vyhrát, která se pomalu mění v šílenství. Z té druhé vnímají všechno, co je natočeno i to, co je vystřiženo. Dokonalý objektivní pohled na celou show, plnou nic netušících hrdinů... A z těch dalších? To už bych prozrazovala moc.

Dynamický děj doplňují i jisté nechutnosti a záludnosti, které nemusí každému sednout. Mě překvapilo, jaké množství mrtvých těl jsem cestou míjela a jak silně se mě to dotklo. 

Emoce z díla rozhodně vyčtete. Na mě působily celkem hodně, kort když se děj víc a víc stával strhujícím a mně bylo chvílemi až trochu špatně ze všech těch páchnoucích těl. K tomu určitá srdceryvnost, kterou jim autorka dokázala vepsat pod kůži a rafinovanost, se kterou zatajovala divákům úryvky z epizod. 

Podle mého nejhodnotnějšími částmi knihy jsou právě ty, které odkrývají zákulisí reality show. Poukazují na to, jak jsou lidé z této branže schopní diváka napínat, ukazovat mu přesně to, co sami chtějí a vést ho, aniž by tušil. Vystřižené záběry nikoho neohromí, ale jsou další zajímavosti, které už ovlivňují celou hru a ukazují tak na to, že divák dostává předem schválenou verzi, aniž by se dočkal pravdy... 

Velké finále... No, musím uznat, že je to neobvyklé. Po všem, čím jsem se Zoo prošla, ji chápu. Jak snadno se člověk dokáže odcizit sám sobě na pokraji zhroucení - na té tenké hranici mezi životem a smrtí - je až hrůzné. Svým způsobem je to napínavé pozorování lidské duše, která míří k záhubě...

Hraju tu hru a na jednu pravdu povím dvě lži. (Str. 104)

Co může čtenářům vadit? 
* Román je maličko zrychlený a na některé čtenáře to může působit méně uvěřitelně. 
* Některé informace si protiřečí. Netuším, zda je to překladem nebo autorka vše nedomyslela, ale občas ta promyšlenost pokulhává.
* Hrdinů bylo více, než jsem očekávala a díky střídajícím se kapitolám tak může děj připadat čtenářům chaotický, někdy až nepřehledný. Nebo se mohou v postavách ztrácet. Záleží, jak silně se začtete.
* Některé myšlenky, které Zoo vrtají hlavou, jsou zobrazovány stále dokola. Někdo v tom uvidí vývoj, jiný ztrátu času a zbytečné opakování děje. 
* Ohromné množství mrtvých těl zavání už kýčem. Pokud takové knihy nevyhledáváte, nejspíš to na vás bude působit přehnaně.


Když neskutečné převáží skutečné, kde je vlastně pravda? (Str. 187)


V anotaci je dílo nazvané brilantním napínavým psychothrillerem s apokalyptickou zápletkou, což o díle hodně vypovídá, ale ne každý s tím musí souhlasit. Myslím, že tento thriller neocení každý čtenář. Pokud vás nalákala anotace a podpořila moje recenze, pak jste na správné cestě, aby vás thriller Poslední oslovil a získal.

Ad tenebras dedi. (Str. 25)

Knižní obálka: 
Temnota, v dálce jasné světlo a osamělá postava. Jednoduché, ale úderné. Naláká, zaujme a slibuje nečekané...




Anotace:
Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému. Jakékoli projevy zkázy chápou coby součást hry, zinscenovanou zkoušku. Všude je přece sledují kamery, odposlouchávají mikrofony. Alespoň tak tomu všichni věří, včetně mladé ženy přezdívané Zoo, jedné z favoritek soutěže. Zoo chce obstát, tvrdošíjně jde za svým cílem. Ale realita se děsivě a nenávratně změnila. Tady už nejde o vítězství, ale o přežití… a nejen její. Brilantní napínavý psychothriller s apokalyptickou zápletkou vydává 25 nakladatelů po celém světě.

Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017
Žánr: Dobružné romány, Thrillery, Psychothriller
Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.