Recenze: CO MĚ ČEKÁ VE ŠKOLCE (Jiří Šandera)

O tom, že ve školce je bezva! 


Bude to velké, velikánské dobrodružství. Nebudou se tam děti bát? Nebude se jim stýskat? Bude se jim ve školce líbit? Co myslíte?


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jiří Šandera
Jiří Šandera (Fb)


Chci zakoupit knihu Co mě čeká ve školce.


Jelikož nás už také nejspíš za rok čeká školka, tak jsem byla velmi ráda za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. Náš skoro tříletý Mikey je sice nadšený představou, že bude chodit do školky, ale teprve díky knize poznal, co všechno to obnáší. Samozřejmě ho to povzbudilo ještě více a moc se těší. Pokud máte doma dítko, které do školky půjde a je třeba i trochu nejisté, myslím, že ho tato kvalitní kniha CO MĚ ČEKÁ VE ŠKOLCE uklidní a pomůže mu těšit se na nové prostředí a kamarády. 




Dílo obsahuje sedmnáct povídek, které se týkají školního prostředí. Jde o krátké texty, které samostatné malé čtenáře ani maminky příliš nezatíží a lehce se čtou. Každá začínající kapitola je velmi krásně ozdobená ilustracemi. Rozhodně nepřehlédnutelné a kreativní. :o)

Styl psaní je lehký a zábavný. Autor za pomocí krátkých a zábavných vypravování děti seznamuje s prostředím školky, poukazuje na běžné věci, ale v jeho podání vše působí lákavě a barvitě. Rozhodně malé děti neděsí, poukazuje na to, co se bude ve školce dít a seznamuje je s tím, takže se podle mého později ve školce srovnají s tím, jak to chodí, mnohem snáze. 


Líbí se mi, že se autor nevyhýbá ani věcem, které by dětem mohly vadit. Brzké vstávání, chvíle bez maminky apod. Nezapomíná na ně, ale prezentuje je tak, aby bylo dítě plné optimismu a rozhodně se neobávalo, protože ve školce bude množství kamarádů, se kterými na maminku na chvíli zapomene.




Každá povídka se týká něčeho jiného a ukazuje dětem, co všechno je důležité. Dokonce autor sepsal i příběhy podle ročních období, takže se dítě setká se školkou jak na jaře, tak i v létě, na podzim a v zimě. Vše je kreativně zpracované a rozhodně příběhy děti zaujmou. 

Ilustrace skvěle doplňují děj. Jsou krásné a výstižné. Je vidět, že ilustrátorka Veronika Čtvrtečková má v kresbách praxi. Já obvykle raději reálnější kresby, ale musím uznat, že sem se hodí přesně takové obrázky, které jsou hřejivé a plné optimismu a dětských úsměvu. Ilustrace nezdobí jen obrázky, ale celou knihu i s obsahem, který mě osobně nadchl, protože působil opravdu svěže a krásně. Barevné ilustrace podporují v knize právě to kouzlo, které autor rozdává malým čtenářům a posluchačům. 



  


Kniha je hodnotná i pro rodiče. Poukazuje na to, jakým způsobem dítě nasměrovat a co říct. Jak ho do školky připravit a jakým způsobem mu pomoci se vyrovnat se změnou prostředí. 
Já osobně jsem ohledně školky skeptická a dokud nebude třeba, nebudu školku využívat. Musím ale uznat, že i mě samotnou autor svým přístupem ke školce a pozitivním myšlením na toto téma uklidnil a dodal mi jisté sebevědomí, že až ten čas nastane, zvládneme to s Mikeym.


  


Co bych vytkla? Kniha nám s Mikeym přišla moc krátká. :o)) Četla se opravdu krásně a jednotlivé příběhy nás bavily natolik, že jsme byli překvapení, že už je konec. Báječné čtivo. :o) 

Komu bych knihu doporučila? Tak podle mého si ji může přečíst úplně každý. Dílo je plné pozitivního myšlení, dětství a vřelého přístupu, který zaujme, jak maličké, tak i ty velké. :o)






Anotace: 
Připravte své dítě na vstup do mateřské školky! Veselé i poučné příběhy, které pomáhají rodičům připravit děti do mateřské školky. Společně s Kačenkou a jejími kamarády se děti dozvídají, že ve školce je to fajn a nemusí se ničeho bát. Poznají spoustu kamarádů a zažijí plno legrace i dobrodružství. Knížka je určena všem dětem, které se chystají do mateřské školky, a jejich rodičům, aby je na tento vstup připravili.

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Žánr: Pro děti a mládež, pro nejmenší
Počet stran: 56
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.