Recenze: MOJE SRDCE A JINÉ ČERNÉ DÍRY (Jasmine Warga)


Když duši chybí světlý kout...





Za tento vánoční dárek děkuji své spřízněné rivalce Chensie. 😊



Aysel a Roman. Dva středoškoláci, kteří by se za normálních okolní nejspíše nikdy nepotkali. A pokud ano, pravděpodobně by nikdy nevytvořili dvojici. Teď ji tvoří, jenže ze zcela jiného důvodu, než si jejich okolí myslí. Oba mají pochroumanou duši a pocit, že v životě nemá smysl pokračovat. Chtějí spáchat sebevraždu. A právě kvůli tomu se dali přes internetovou seznamku sebevrahů dohromady. A právě proto teď spolu tráví volný čas. Hodlají do toho praštit společně. Aby měli oba jistotu, že na poslední chvíli ani jeden z nich necouvne. A tak vymýšlejí neprůstřelný plán...

Kniha je napsána z pohledu Aysel a hlavně první třetina je vzhledem k jejím rezignačním myšlenkách a hledání sebevražedného parťáka celkem deprimující. Žije pouze s matkou, která po rozvodu s jejím otcem založila novou rodinu, a v níž si Aysel připadá jako cizinec. Od jisté chvíle ji totiž svírá drtivý strach, kvůli kterému se propadá do takové beznaděje, že ji dobrovolné ukončení života připadá jako jediné možné řešení. Správné řešení pro ni, pro její rodinu i okolí. 

I když to tak nemusí vypadat, Roman je na tom ještě o něco hůře. Stejně jako Aysel i on si s sebou nese něco z minulosti, ovšem jeho tíživé výčitky dohnaly mnohem dál než Aysel. To on stanoví den, který se stane jejich posledním na tomto světě. Na začátku každé kapitoly je pak uvedeno kolik dní do jejich činu ještě zbývá. Tiché a nepříjemné odtikávání, které vás ujišťuje, že k tomu dojde. Přese všechno, co se mezi těmi dvěma začne nenápadně odehrávat, je konec nevyhnutelný.

Není těžké odhadnout, že si začnou být blízcí. Náklonnost jednoho k druhému přichází pozvolna a nečekaně stejně jako hrozba, že se smutek stane duševní nemocí. A tak je to vlastně po celou knihu. Bez přehnaných slov, gest i činů, s o to více uvěřitelným a téměř hmatatelným poutem, které Aysel a Romana pojí. Tady ovšem nastává problém. Přestože se v příběhu nabízejí další linky, které by se daly rozvinout a více propracovat, autorka je pouze naťukne a opět se vrací k našim hrdinům. Jelikož mezi nimi je všechno na dlouhé lokte a neprobíhají mezi nimi žádné velké emoce, necítí je ani čtenář a postupem času nabývá opodstatněného dojmu, že se v knize vlastně stále nic neděje. Ta plyne pořád na té své klidné vlně a neburcuje vás k žádným větším prožitkům. 

Přitom oba hrdinové jsou zajímavé postavy a autorčin styl psaní není až na určitá opakující se spojení vůbec špatný. Oběma dala do vínku vlastnosti a schopnosti, které příběh někam posouvají či ozvláštňují. Dějově je to ale velmi nedotažené. Minulost a příčiny, které vedly k tomu, že oba chtějí zemřít, se odhalují příliš rychle a příliš snadno. Chybí zde postupné odhalování, gradace, nějaký moment překvapení, který by knihu dostal o něco výše. Je to opravdu škoda, protože si myslím, že ten potenciál tu je. Jenom nebyl bohužel dostatečně využit. Díky tomu ale kniha zůstává v šedi pouhého průměru, i když má na víc. 

Závěr je předvídatelný a očekávaný. Na druhou stranu ne tolik jednoznačný, jak by se mohlo zdát, a tudíž nevyznívá přehnaně. Po přečtení autorčiných závěrečných slov čtenář spíše pochopí, proč se uchýlila právě k takovému konci. Moje srdce a jiné černé díry je román pro dospívající, který v odlehčené formě zpracovává téma zákeřné nemoci nazývané deprese. Jasmine Warga ho sepsala v době, kdy se musela vyrovnat se ztrátou blízkého kamaráda a práce na něm pro ni představovala způsob terapie. Anotace v knize prozrazuje zbytečně moc. Dalo by se říci, že prakticky celý příběh. Pokud jednotlivé informace o hrdinech chcete odkrýt sami, nečtěte ji. 





Anotace:
Když máte pocit, jako byste místo srdce měli zoufale bezednou černou díru, která všechno spolkne, jaký smysl má každé ráno znovu vstávat? Aysel už nechce žít – čeká jen na vhodný okamžik, aby se rozžehnala se životem. Nemá ale odvahu udělat to sama. Když se přes internet seznámí s Romanem, zdá se, že našla skvělého komplice, aby uskutečnila svůj záměr. Jenže při plánování společné smrti Aysel začíná cítit, jak moc se na setkání s Romanem těší, jak lehké a plné světla dokáže její srdce být. A najednou je pomyšlení, že by to všechno skončilo, nesnesitelné... Aysel se pustí do boje. Za svůj život, za jeho život, za jejich lásku...


Jasmine Warga: Moje srdce a jiné černé díry
Název originálu: My Heart and Other Black Holes
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 260
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.