Thriller a military

Ačkoliv s nakladatelstvím Jota spolupracujeme již přes měsíc, tak jsme prozatím  neměly možnost pro ně recenzovat žádnou knihu, jelikož jsme se věnovaly projektu Sirotčinec slečny Peregrinové. Ale nyní již máme volné ruce, projekt je ukončený, ceny, které pro vás nakladatelství Jota do projektu věnovalo, jsme rozdaly, a tak jsme se vrhly na nějaké ty recenzní výtisky.

Výběr je u nakladatelství Jota široký, to určitě sami víte. :o) Wish si vybrala knihu, o které jste už nejspíš slyšeli. Je to velmi zajímavá a lákavá novinka. Já zabrousila do žánru, který nadchne spíše muže, i když najdou se ženy, které si takové knihy rády počtou. :o)



Co nám od nakladatelství Jota vlastně přišlo a na jaké recenze se tedy můžete těšit?


Nejšťastnější dívka na světě - Jessica Knoll


Anotace:
Její dokonalý život je dokonalá lež.

Osmadvacetiletá TifAni je hrdá na to, čeho v životě dosáhla: má práci v redakci prestižního módního časopisu v New Yorku, jak si to dávno vysnila, a teď ji čeká už jen zářná budoucnost. 

TifAni možná působí jako sebestředná, manipulativní žena, ale je na to pyšná, protože všechno, čeho dosáhla, získala vlastními silami. Teď napřela veškerou svou energii k přípravě svatby s mužem, jenže se zdá ve všem směrech ideální. Toužebně očekávaná událost jen dovrší léta její snahy vymanit se z pozice maloměstského děvčete a stát se manželkou muže se jménem a kontem, které jí můžou všichni jen závidět.

Ale minulost, kterou by nejraději vytěsnila z hlavy, nedobytně dotírá. Minulost, která je jejím nepřítelem. Otázkou je, zda drásavou skandální události navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala - nebo to pro Ani vysvobození?

Prvotina Jessicy Knollové, která se okamžitě stala bestsellerem, není jen strhujícím thrillerem s takřka detektivní zápletkou, ale i dílem zamýšlejícím se nad palčivými otázkami moderní společnosti. Dotýká se tématu ženy jako oběti, hledá odpověď na to, odkud se bere násilí a co je jeho spouštěčem.

Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Počet stran: 392
Vazba: vázaná s přebalem


Wish, proč sis vybrala tuto knihu? Co tě na ní zaujalo?
Prostě proto, Chensie. Nestarej se. Nemusíš mít na všechno odpověď. :D Ne, teď trochu vážně. Jelikož mám ráda thrillery, dělám občas u těch profláknutých výjimku a přečtu si je právě z toho důvodu, abych si na ně mohla udělat vlastní názor a zjistit, jestli jsou podle mého opravdu tak dobré, jak se o nich tvrdí. Nejšťastnější dívka na světě je jednou z nich. Čekám od toho spíš odlehčený thrillerový čtenářský zážitek, ale to mi nevadí. Jak jsem řekla, čas od času si ráda takový vezmu. Většinou se velmi dobře čte. :)



***

Já mám ráda military žánr a nebojím se do něj vrhnout po hlavě a užít si ho, takže jsem se rozhodla pro neobvyklé romány. 



Nezapomeň na zlé časy - Günter Koschorrek 


Anotace: 
Günter K. Koschorrek nebyl vojevůdcem, ani vědcem nebo historikem. Válku prožíval jinak než ti ve štábech nebo na velitelských stanovištích. Bylo mu 19 let, když byl povolán do války v její nejhorší fázi a ta mu ukázala svou neúprosnou tvrdost. Nacistický režim, který nelítostně sledoval své cíle, donutil celou generaci přísahat mu věrnost a hanebně zneužil její ideály.

Čtenáři se dostává do rukou deník obyčejného vojáka wehrmachtu, který narukoval na podzim 1942 do armády a byl nasazen na východní frontě. Popisuje své zážitky z bojů, ale také každodenní život vojáků. Dostal se až ke Stalingradu, kde se jen těsně vyhnul obklíčení a potom s wehrmachtem ustupoval zpátky na západ. Na krátkou dobu byl nasazen ve Francii a v Itálii, ale potom se znovu vrací na východní frontu. 

Autor popisuje celou řadu dramatických bojových situací, z nichž se mu často jenom díky štěstí podařilo vyváznout živý. Jeho vyprávění je velice civilní a věcné a nepokouší se ze svých zážitků dělat hrdinské činy. Z knihy není patrná žádná nacionalistická ideologie, spíše naopak - je zřejmé, že většina vojáků wehrmachtu nebojovala za vlast nebo za nacistické dobyvačné cíle, ale pouze proto, aby oni sami a jejich nejbližší kamarádi přežili.

Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 1995
Počet stran: 384
Vazba: vázaná s přebalem

***


Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů - Michael Pitre


Anotace: 
Vždy je třeba dodržovat pravidlo pěti a pětadvaceti metrů. Když konvoj zastaví, aby zkontroloval, zda na silnici nejsou nastražené bomby, posádka zůstane ve voze a pozorně si prohlédne okolí do vzdálenosti pěti metrů. Bomba v okruhu pěti metrů pronikne pancéřováním a zabije všechny ve voze. Jakmile je bezprostřední okolí zajištěno, pokračuje se v kontrole okruhu pětadvaceti metrů, což je vzdálenost, z níž bomba usmrtí průzkumníka kontrolujícího stav vozovky.

Román Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů mapuje osudy mariňáků, kteří slouží v Iráku jako členové ženijní čety. Jejich úkolem je opravovat krátery po nástražných bombách, aby silnice byly bezpečné pro vojsko i místní obyvatele. Nejsou to hrdinové bojující v první linii, ale jejich práce s sebou nese takřka stejné nebezpečí, zejména když skoro v každé jámě na ně čeká další nálož.

V čele čety stojí poručík Donovan, který si uvědomuje, že na svěřený úkol tak úplně nestačí, a trápí se, že ho ostatní mariňáci neberou jako svého nadřízeného mezi sebe. Doc Pleasant u jednotky působí jako záchranář. Nechal se naverbovat, protože vojenská služba pro něho byla zajímavou příležitostí zkusit něco nového. Když ale vidí umírat svoje kamarády, postupně mění názor a dostává se na scestí. A pak je tu Kateb, mezi Američany známý jako Dodge, irácký tlumočník, jehož láska k americké kultuře – ke všemu od hip-hopu až k Marku Twainovi v podobě ohmataného výtisku Dobrodružství Huckleberryho Finna – je stejně silná jako pocit pohrdání, jejž k Američanům pociťuje za to, co provádějí s jeho zemí.

Po návratu domů se všichni musejí vyrovnávat s dozvuky minulosti a čelit novým rozhodnutím a výzvám. Snaží se najít své místo ve světě, který neznají, ve světě, který neví ani nic o nich.

Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Počet stran: 424
Vazba: vázaná s přebalem
Edice: Opravdové příběhy




Proč jsem si vybrala právě tyto dvě knihy? 
Mám ráda military žánr, čtu ho už delší dobu. Láká mě to dobrodružství, i když jsem vlastně pacifista, tak vojenství má pro mě své kouzlo, i když jej znám jen z knih. ,o) Vím, že čtení to nebude lehké, spousta utrpení a bolesti si prožiju s hlavními hrdiny. Nebudu ušetřena hrůz války a emocí, které mě svážou a nedají mi možnost nadechnout. Bude to něco naprosto jiného a právě to v tuhle chvíli potřebuju. 


 




Zaujaly Vás knihy?
Kterou byste si rádi přečetli?



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.