Recenze: PODFUK (Janet Evanovich, Lee Goldberg)


Když spolu kočka a pes musí pracovat




Anotace:
ON JE LUPIČ-GENTLEMAN. ONA AGENTKA FBI. EXTRÉMNĚ VÝBUŠNÁ KOMBINACE!

Těžko si představit nesourodější dvojici, než je Nick Fox a Kate O’Hareová. On je prvotřídní podvodník a zloděj, ona zvláštní agentka FBI, která mu posledních pět let šla po krku.
Jenže právě když se Kate podaří Nicka konečně zatknout, vytasí se Nick se svým nejlepším švindlem vůbec – přesvědčí FBI, aby ho tajně zaměstnala, a navíc mu za parťáka přidělila Kate.
Ve spletitém podfuku si budou muset společně poradit s fingovanými únosy, falešnými identitami a zběsilými honičkami s policií i indonéskými piráty. Pokud se dřív nezabijí navzájem.



Za poskytnutí recenzního e-výtisku děkuji nakladatelství Mystery Press.




Tím největším podfukem, na kterém Kate musí spolupracovat s Nickem, se týká chycení hledaného investičního bankéře, který vytuneloval vlastní společnost a zmizel neznámo kam. A jen jedna osoba ví, kde se skrývá - jeho právník. Z toho ovšem danou informaci nemají šanci dostat žádným legálně uznávaným způsobem. A na ty nelegální nebudou stačit jen sami dva. A tak Nick začne sestavovat tým...

Lupič gentleman je přesně to, co Nicka vystihuje. A navrch k tomu je vtipný a přitažlivý a kde nestačí jeho vzhled, nastupuje odzbrojující úsměv a komunikační schopnosti, které by vymámily i z jalové krávy tele. Kate je naopak agentka každým coulem. Prací žije a díky výcviku u mariňáků působí spíš jako ironický chlápek, který má rád jídlo a věčně je od nějakého zamazaný, než jako žena. Na osobní život nemá čas ani náladu a nestačí odrážet snahu svojí sestry, která má tendenci hledat jí potenciální partnery.

Nick a Kate jsou naprosté protiklady a přestože spolu bojují, nezadržitelně je to k sobě táhne. Jsou jako dva magnety s opačnými póly. Napětí mezi nimi je v některých situacích opravdu hmatatelné. Jejich charaktery jsou sice výrazné, ale rozhodně nepůsobí afektovaně. Oba se svými klady i zápory působí jednoduše sympaticky a nejde si je neoblíbit. 

Kniha je psána er-formou a střídají se v ní pohledy jednotlivých postav i v rámci kapitol podle toho, jak to daná situace vyžaduje. Děj krásně odsýpá, na necelých tři sta stranách se podíváte na různé kontinenty, procestujete známá i zapadlá místa, ale to vše bez přehnaných popisů a vaty. Ani akční scény nejsou uměle natahované na kdovíkolik stran. To samé se týká dialogů. Autoři jsou schopni vše podstatné shrnout v pár odstavcích a díky tomu se vyhýbají hluchým místům.

Podfuk je svižně napsaný román plný trefných a vtipných hlášek, který je třeba brát s nadhledem a užít si ho. Jde o odpočinkovou četbu, u které se pobavíte, pokud se připravíte na americkou realitu, v níž je možné prakticky cokoliv. V tomto případě je to ale osvěžující, ne otravné. Konec mise, kterou mají Nick a Kate za úkol, není těžké odhadnout. Jak to ale dopadne mezi hlavními hrdiny, to už je tak trochu ve hvězdách. Já osobně bych uvítala více prostoru pro jejich kočkování, protože jakékoliv jejich střety jsem si hodně užívala, ale třeba se dočkám v dalším díle. Spolupráce Nicka a Kate rozhodně nekončí.

Co se týče obálky, je hodně podobná té americké, ale opět se mi líbí více. Plastické puzzle na pozadí, typ písma i barevná kombinace, mi přijdou mnohem vyvedenější, než je tomu bylo u originálu.



Janet Evanovich, Lee Goldberg: Podfuk
Název originálu: The Heist
Série: Nick Fox a Kate O´Hareová (1.)
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2016
Počet stran: 256
Vazba: vázaná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.