Filmové poklady z knihy Solitaire

Máme tu druhý článek pokladů mezi řádky, kterými byla kniha Solitaire od Alice Oseman přímo nabitá. Pokud sháníte nějaké nové filmy, snad vám v tom následující článek pomůže. :)

Pozn.: * = podle knižní předlohy



Amélie z Mortmartru

Amélie žije v pařížské čtvrti Montmartre, která je světem sama pro sebe. Je číšnicí v místním bistru, nakupuje u místního zelináře, zdraví sousedy jako na malém městě. V jejím životě se nikdy neudálo nic zvláštního, až na matčinu kuriózní smrt, nad níž Améliin tatínek stále truchlí. Amélie by asi zůstala smířená se svým osamělým údělem, kdyby jednoho dne neobjevila ve svém bytě ukrytý poklad v podobě staré krabice s památkami na dětství někdejšího nájemníka. Nejenže se Amélie rozhodne po letech doručit krabici jejímu majiteli, ale dospěje současně k poznání, že může pomáhat zlepšit a napravovat okolní svět. Když pak jednoho dne objeví člověka sbírajícího u nádražních fotoautomatů zahozené podobenky cizích lidí, Amélie se zamiluje. Trvá to ale ještě nějaký čas, než se seznámí s Ninem a než mu dovolí rozšifrovat její tajemné zprávy.



Donnie Darko

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem.



IQ

Romantická komedie na věčné téma, aneb myslete na lásku, bez ní je život prázdný a smutný. Hezká a vysoce inteligentní Catherine Boydová je neteří nositele Nobelovy ceny - Alberta Einsteina. Její snoubenec - psycholog James - je uznávaným vědcem. Jinak je ale nesmírně nudný maloměšťák. Do Catherine se zamiluje sympatický automechanik Ed Walters a strýček Einstein si ve své lásce k neteři zahraje na osud: "doplní" Edovo vzdělání na úroveň nadějného fyzika, jehož nečekané znalosti upoutají i zájem snobské Catherine. Mezi oběma to ale zakrátko jiskří i citově...



Jmenuji se Oliver Tate*

Patnáctiletý Oliver Tate má dva cíle: zachránit manželství svých rodičů za pomoci pečlivě promyšleného plánu a přijít o panictví před svými dalšími narozeninami. Obává se, že jeho matka prožívá románek s new-age pošukem Grahamem, a tak monitoruje dění v rodičovské ložnici podle aktivity přepínače tlumených světel a falšuje sugestivní milostné dopisy matky otci. Zároveň se pokouší dvořit své spolužačce Jordaně, žhářce, která osobně dohlíží na to, co si Oliver zapisuje do svého deníku – obzvláště na pasáže, které se týkají jí samotné. Když se jí něco nezdá, Oliver musí škrtat. Film vznikl podle slavné knižní předlohy Joea Dunthornea a jde o nekonvenční a podmanivý příběh o dospívání.



Juno

Juno je šestnáctiletá středoškolačka, která se potýká s nečekaným těhotenstvím. Otcem dítěte je další teenager, Paulie, kterého ovšem ona nepovažuje za svého přítele. Chce, aby všechno skončilo jako špatný sen, ale zjišťuje, že musí začít situaci řešit. Využije pomoci své nejlepší přítelkyně Leah a uvažuje o Centru pro pomoc ženám, aby jí pomohlo s „rychlým potratem“, jak tomu sama říká. Před klinikou ale potká svou kamarádku Su-Chin, která odmítá potraty a přesvědčí ji, aby svoje rozhodnutí změnila. Juno nakonec spolu s Leah nachází v Penny Saver inzerát od Marka a Vanessy Loringových, kteří zoufale touží po dítěti a právě zde začíná příběh mladičké dívky Juno a jejího dospívání.



Klub rváčů*

Když nemůžete půl roku usnout, celý okolní svět vám začne připadat jako nekonečný sen. Všechno kolem vás je nedokonalou xeroxovou kopií sebe sama. Chodíte do práce, díváte se na televizi a jste vděčni za to, když občas ztratíte vědomí a nevíte o světě. Lidí s podobnými problémy moc není, ale mladý úspěšný úředník, který si říká Jack, je jedním z nich. Má slušnou práci, vydělává slušné peníze, ale trpí nejtěžší formou nespavosti. Na služební cestě se Jack seznámí s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. Tato "výměna názorů" se oběma zalíbí a brzy vznikne první Klub rváčů. Místo, kde můžou mladí muži, znechucení světem, odložit své starosti a stát se na pár minut zvířaty.



Malá Miss Sunshine

Nekonvenční americká rodinná komedie, pojednávající o jedné z nejroztomileji dysfunkčních rodin, jaké se v poslední době objevily na filmovém plátně. Nikomu z povedené rodiny Hooverových se příliš nedaří - ale určitě ne proto, že by se dostatečně nesnažili. Otec Richard, nezdolně optimistický motivační řečník, se zoufale snaží prodat svůj program, jak se stát úspěšným v devíti krocích. víceméně bez úspěchu. Matku rodiny a "strážkyni cti" Sheryl neustále děsí výstřední tajemství, která její nejbližší obklopují - hrůzu jí nahání především její bratr, odborník na Prousta se sebevražednými sklony, který se zrovna vrátil z nemocnice. Pak jsou zde mladší Hooverovi a jejich nepříliš reálné sny - obrýlená a mírně zakulacená sedmiletá Olive, která už se vidí s korunkou dětské královny krásy, a vzteklý teenager Dwayne, jenž je zapřísáhlým obdivovatelem Nietzscheho a je pevně rozhodnut neříct jediné slovo, dokud nebude přijat na leteckou akademii. Třešničku na dortu představuje vulgární a požitkářský dědeček, který byl čerstvě vyhozen z domova důchodců za šňupání heroinu. Možná nejsou příkladem dokonalého duševního zdraví, ale když Olive díky šťastné náhodě dostane příležitost účastnit se jako soutěžící prestižního klání Malá Miss Sunshine, celá Hooverovic rodina jí dokáže být skvělou oporou. Všichni se naskládají do rezavějící dodávky a vydají se na třídenní tragikomickou cestu plnou překvapení. Na konci je čeká Oliviina velká premiéra, která celou rodinu nečekaným způsobem změní.



Mezi námi děvčaty*


Dr. Tess Coleman a její patnáctiletá dcera Anna spolu příliš nevycházejí. Nerozumí si v otázkách oblékání, účesů, hudby a už vůbec ne ve výběru partnerů. V jeden čtvrteční podvečer jejich vzájemná nevraživost dosáhne vrcholu: Anna zuří, protože má pocit, že matka nedostatečně podporuje její hudební kariéru a Tess - vdova, která se chystá na nové vdavky - nechápe, proč Anna nemůže dát jejímu snoubenci ani na chvíli pokoj. Vše se ale změní po malém incidentu v čínské restauraci, kde si matka s dcerou omylem vymění sušenky s přáníčky. Páteční ráno je jako studená sprcha - Tess i Anna s hrůzou zjistí, že si přes noc vyměnily těla. Po jednom dni stráveném v kůži své rodinné sokyně obě znovu nalézají vzájemný respekt. Sobotní svatba Tess se ale nezadržitelně blíží a oběma nezbývá, než rychle najít způsob, jak se dostat zpět do svého těla. 



Moulin Rouge*

Mladý bohémský básník Christian, který žije na sklonku 19. století v Paříži, vzdoruje svému otci tím, že se připojí k barvitě různorodé skupině lidí, jež obývá temné, úžasné podsvětí dnes již legendárního kabaretu Moulin Rouge. V tomto zchátralém, přesto však okouzlujícím přístavu sexu, drog a právě objevené elektřiny se mladík ocitá ve víru milostné vášně, která však nakonec skončí tragicky. Jeho vyvolenou je Satine, nejlépe placená hvězda podniku a nejslavnější kurtizána ve městě. Následky jejich románku dopadají na celý vykřičený klub, v němž se potkávají urození s lůzou a chudí aristokrati i elegantní boháči se mísí s dělníky, umělci, bohémy, herečkami a kurtizánami.



Procitnutí v Garden State

Kořeny inspirace filmu lze vystopovat v klasickém filmu Mika Nicholse Absolvent. Stát zahrad je přezdívkou pro americký stát New Jersey, kde se celý příběh odehrává a kam se hlavní hrdina v úvodu vrací, aby našel sám sebe. Seznamuje se s mladou místní dívkou Sam, která se podobně jako on musí nejdříve vyrovnat s vnitřními problémy, než je schopna navázat plnohodnotný vztah. Vtipná, inteligentní a dojemná komedie.




Pýcha a předsudek*


Klasický příběh lásky a nenávisti líčí osudy pěti krásných sester Bennetových, které jejich matka vede pevnou rukou k životnímu názoru, podle něhož je žena šťastná jedině tehdy, když se bohatě provdá. Jediná Elizabeth se tomuto modelu zatím úspěšně vzpírá, plně podporována dětinským otcem. Když se v blízkém zámečku zabydlí svobodný a hlavně bohatý pan Bingley, všichni Bennetovi v čele s maminkou zavětří šanci na výhodný sňatek. Nejstarší dcera Jane, citlivá a krásná dívka panu Bingleymu okamžitě podlehne. Mladší Elizabeth se zase zamlouvá jeho přítel, pan Darcy, který ovšem vypadá jako ukrutný snob a navíc má podle všeho prsty v krizi, která později naruší vztah Jane a pana Bingleyho. Je možné jednoho člověka stejně vášnivě nenávidět jako milovat?



Scott Pilgrim proti zbytku světa*


Scottu Pilgrimovi je dvaadvacet, žije na úkor svého homosexuálního spolubydlícího, hraje v garážové kapele Sex Bob – omb a stylem pásové výroby balí jednu holku za druhou. Scott nikdy neměl problém ulovit jakoukoliv kost. Spíš mu dělalo potíže ji následně zahodit. Teď ale nastal čas, aby i on poznal, jak láska bolí. Jmenuje se Ramona, má nejmodřejší vlasy na světě a Scott se do ní na první pohled, nenapravitelně a bezhlavě zamiloval. Jejich společné zářivé budoucnosti nic nebrání, tedy aspoň Scott si to myslí. Jenomže zatímco jemu se stačí zbavit aktuální přítelkyně, dětinské fanynky jeho kapely, Ramona s sebou vleče děsivé prokletí. Ve zkratce – každý, kdo s ní chce chodit, musí nejdřív porazit sedm jejích bývalých partnerů. Bohužel nikoliv ve slovním fotbale, ale v boji na život a na smrt. Jiný by couvl, ale Scott je skutečně zamilovaný až po uši, a tak ho v příštích pár dnech čekají bizarní a potenciálně smrtonosná setkání mimo jiné se skateboardovou legendou, rockovou hvězdou inklinující k veganství, dvěma identickými dýdžeji, jejichž muzika může zabít, nebo s věčně naštvanou lesbou. Ano, s těmi všemi Ramona v minulosti chodila a právě oni chtějí zařídit, aby Scottova pohádka neměla šťastný konec.



Snídaňový klub*

Film režiséra a scénáristy Johna Hughese přináší symbolický obraz života na americké střední škole v 80. letech minulého století. Když se kvůli školním prohřeškům sejde na sobotním vyučování rebel, šprt, školní královna krásy, sportovec a podivínka, všichni jsou pouhými spolužáky. Odpoledne toho mají ale společného víc, než si kdy dokázali představit. V dobrosrdečné komedii o dospívání, která pomohla definovat celou generaci, se představuje hvězdná herecká sestava z 80. let.



Škola života*

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber.  



Taková zvláštní rodinka

Inteligentní, svěží a vtipná komedie o složitosti rodinných vztahů a síle rodinných vazeb. Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline vychovávají dva vlastní syny a adoptovanou dceru. Všechny děti jsou velice nadané, při troše nadsázky by se dalo říci geniální. Jednoho dne však Royal, gurmán života a milovník žen, rodinu opustí, což jak se později ukáže, poznamená jeho potomky víc, než by si kdo myslel. Uplyne dvacet let, Etheline se chce vdávat za dlouholetého přítele rodiny, dcera Margot se rozchází se svým manželem a vrací se do rodného domu, podobně jako její ovdovělý bratr Chas se svými dvěma malými syny, o které se panicky bojí (jeho manželka tragicky zahynula). A najednou se objeví na scéně zestárlý Royal, který rozházel všechny peníze a vzal by zavděk i chladnoucím rodinným krbem. Nikdo ho nevítá s nadšením, ale když prozradí, že je těžce nemocný, rodina se nad ním slituje. Z dalekých cest se vrací domů i další syn Ritchie a tak jsou všichni zase pohromadě pod jednou střechou. Jenže každý si nese v sobě traumata svého života, dětské vzpomínky i minulé vztahy a celá ta rodinná pospolitost se začíná proklatě komplikovat. Napovrch vyplouvají skutečnosti, o nichž nikdo neměl odvahu mluvit.



V jako Vendeta*

Futuristický snímek V jako Vendeta je zasazen do totalitní Británie a vypráví příběh jemné mladé dívky Evey, která je maskovaným mužem jménem V zachráněna ze situace, kdy jí šlo o život. Tento mistr boje a klamu je neobyčejně charismatický a snaží se podnítit ostatní spoluobčany, aby se vzbouřili proti tyranii a útlaku. Spolu s tím, jak Evey odkrývá tajemství původu V, objevuje mnohé pravdy i o sobě, a stává se jeho spojencem v uskutečnění plánu vnést do společnosti plné násilí a korupce opět svobodu a spravedlnost.



Volný den Ferrise Buellera*

Jistý člověk jednoho dne nezamknul svou garáž. Ten den byl jako stvořený pro Ferrise Buellera. Konec studií se blížil a představa ulít se ze školy byla tak lákavá. Klasická veselohra líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. 



Ztraceno v překladu

Osobitý příběh posmutnělé milostné komedie Sofie Coppoly vás zve do tokijského luxusního hotelu, kde se herec Bob Harris setkává s mladou absolventkou filosofie Charlottou. On sem přijel točit reklamu, ona doprovází svého velmi zaměstnaného manžela. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře. Oba mají spoustu času a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí a možná oba získají i něco víc.



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.