Recenze: KUKAČKA (Karolína Limrová)

Young adult počesku



Anotace:
Sedmnáctiletá Marie žije na ulici a živí se, čím se dá – především krádežemi. Při jedné z nich je chycena, ale místo, aby byla předána policii, dostane na výběr. Když se bude vydávat za Pamelu Kingovou, dědičku sítě čerpacích stanic King Petroleum, získá bohatství, o jakém se jí ani nesnilo. Pokud odmítne, čeká ji život ve zdech důvěrně známého žaláře… Marie zvolí první možnost, aniž tuší, že Pamela byla zasnoubená s Aaronem Collinsem, mladým naftovým magnátem. Má jít o sňatek z rozumu, o obchod s jasně danými pravidly. Jenže Aaron je v soukromí úplně jiným mužem, něž o jakém Marie četla v novinách, a mladá dívka postupně zjišťuje, že se ocitla v pasti, ze které vede jen jedna cesta – a ta ji může stát život…


Marie je Pamele nápadně podobná, což je samozřejmě hlavní důvod, proč si ji matka Pamely vybere pro svůj plán. Tím druhým důvodem je skutečnost, že jako dítě ulice ji při případné smrti nikdo nebude postrádat (matku má toho času ve vězení, biologického otce nezná a ten nevlastní je kdoví kde) a její skon tudíž nebude chutným soustem pro média. Přesto musí projít drobnými plastickými zákroky, aby byla od Pamely k nerozeznání.

Pamela má neoperovatelný nádor na mozku a při životě jí udržují už jen přístroje. Po její smrti je zaměněna s Marií a její tělo končí zohaveno kdesi v popelnici. Až poté Marie pomalu zjišťuje, kdo byla Pamela Kingová vlastně zač. Nesnesitelná dědička dokázala odradit i naftového magnáta Aarona Collinse, přestože jejich sňatek byl od začátku brán pouze jako obchodní smlouva. A přesně tento fakt chce její matka Helen změnit a Pamelu (teď už Marii) za Collinse provdat.

Úkolem nové Pamely je přesvědčit Collinsem, že se po vážné nemoci, ze které se zázračně začala uzdravovat, změnila (přispět k tomu má i údajná ztráta paměti). Pro Marii je to šok. Netuší, že součástí smlouvy je i sňatek. Nejdřív se bohatého Collinse bojí, jenže pak se s ním konečně setkává a zjišťuje, že to jak se magnát prezentuje veřejnosti neodráží jeho skutečnou povahu. A samozřejmě se do něj začne zamilovávat. Collins je ze začátku zmatený a příliš nevěří té náhlé změně, ale po čase začne podléhat také...

Podle anotace to zpočátku vypadalo na detektivní příběh, ale ten nečekejte. V popředí stojí vztah Pamely alias Marie a Aarona, kteří se do sebe zamilují. Netuším, jestli podobně jako Dvě zrcadla (potažmo Dva meče) byla i Kukačka původně psaná jako fan fiction, ale pravdou zůstává, že ústřední dvojice nápadně připomíná dvojici z Padesáti odstínů.

Nebudeme ovšem Odstínům přikládat takový význam. I před nimi existoval tento typ dvojic - mladá, nevinná a bohatý, sebevědomý a velice atraktivní. Přesto je Collins Greyovi podobný ve více směrem. Ve dvaceti osmi letech je úspěšným podnikatelem, je velmi bohatý, všechny ženy by ho chtěly, působí autoritativně, sebevědomě a díky tomu až chladně a děsivě, dokáže za každé situace zachovat ledový klid, má rád vše pod kontrolou, naopak nenávidí věci, které nedokáže ovlivnit. 

Kukačka je klasická romantika pro mladší ročníky. Nečekejte tedy žádné propracovanější vedlejší linky a postavy, i když se zde nabízí spousta věcí, které by mohly jít do větší hloubky. Některá důležitá témata mi dokonce přišla upozaděna na úkor vztahu Marie - Aaron. Na druhou stranu se v knížce stále něco děje. Nejsou zde zdlouhavé dialogy, není nacpaná přehršlí vaty, která má za úkol jen vyplňovat prázdné stránky, a naštěstí ani přemíra cukru. Každá kapitola děj někam posouvá, přestože stále na úrovni young adult knihy (např.: popisování erotických scén nečekejte). S tím je třeba počítat.


Příběh se dá rozdělit do dvou pomyslných částí. Prozrazení celého podvodu se totiž nedočkáte až před koncem knihy, ale už v polovině. Někdo to sice považuje za mínus a druhou polovinu knihy bere za natahovanou, mně se to naopak líbilo. Druhá část knihy popisuje důsledky, které celý komplot přinese nejenom Marii a Aaronovi, ale i jejich rodinám. Ukazuje, že přiznáním nic nekončí. Naopak. Vše teprve začíná. A rozhodně to není pohádkový příběh hlavních hrdinů, kteří si padnou do náruče, vše si odpustí a pak už žijí šťastně až do smrti.

Styl psaní je lehký a velmi čtivý. Najdete zde i vtipné hlášky a obecně je jazyk a slovní zásoba rozhodně na vyšší úrovni než některé opěvované zahraniční tituly ve stejném žánru. A přestože konec je od začátku předvídatelný, jak to tak u tohoto žánru bývá (i když na druhou stranu proto přece romantickou literaturu čteme, že :) ), a některé věci nejsou podle mě úplně dotažené, neváhám napsat, že tato formátem malá knížka, která byla vydána "pouze" v Edici do kabelky, může konkurovat profláklejším překladovým titulům a v něčem má i na to je předčit. Pokud rádi čtete žánr Young Adult, nevadí vám neoriginální postavy a máte chuť na sympatickou romantiku, zkuste Kukačku.


Karolína Limrová: Kukačka
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 568
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.