Recenze: LAURA (J. K. Johansson)

Pomalý, ale slibný rozjezd



Anotace:
Co se stalo Lauře Andersonové? Miia Pohjavirtová, bývalá policistka se specializací na internetový zločin, začíná novou kariéru jako metodička prevence na střední škole, kterou dříve sama navštěvovala. Těsně před začátkem školního roku zmizí během školní zábavy v sobotu večer studentka Laura Andersonová, klientka Miina bratra, školního psychologa Nikkeho. Když Lauřini rodiče založí facebookovou stránku za účelem lokalizovat svou dceru, Pandořina skřínka se otevírá a ovlivní jindy poklidný chod městečka Palokaski… 


Laura je první část trilogie o finském městečku Palokaski, ve kterém, jak to tak už bývá, není všechno tak, jak na se může na první pohled jevit. Mám ráda tenhle typ příběhů o malých městech, která jsou pod zdánlivě poklidným povrchem prolezlá hnilobou skrz naskrz. Je to ovšem i tenhle případ? Tato část toho čtenářům příliš neprozradí.

Popravdě jsem od Laury vzhledem k rozporuplným komentářům příliš nečekala. Ani nevím proč (snad kvůli zavádějící obálce) jsem knihu mylně zařazovala do young adult žánru, přestože je uváděna jako klasický thriller pro dospělé. Ovšem ani po jejím přečtení si stále nejsem jistá, kam ji vlastně osobně zařadit.

Jednotlivé kapitoly ukazují příběh z pohledu několika postav. Postupně se dozvídáme něco z jejich minulosti, ať už to souvisí či nesouvisí s případem Laury. V samotné Mie se bývalá policistka nezapře. Snaží se spolupracovat se svým dřívějším kolegou z místní policie, a když se setká s jeho odmítavým postojem, začíná pátrat na vlastní pěst. O to více, když podezření padne na jejího bratra, který se začíná chovat podivně...

Laura je napsána čtivě a bavila mě od první do poslední kapitoly. Ke konci přišlo i lehké napětí a paranoia, kdy už podezříváte prakticky kohokoliv. Ovšem thriller nečekejte. Stylem mi to stále připadá jako takový detektivní příběh pro náctileté, i když některé popisné části naznačují, že kniha je cílena na starší čtenáře. V tomto směru mám z knihy rozporuplné pocity. Jako by skupina autorů, která se skrývá pod pseudonymem J. K. Johansson, oscilovala mezitím, pro koho je vlastně příběh určen. 

Kniha přináší více otázek než odpovědí. Dalo by se říci, že po prvních dvou set stranách teprve začíná. Odhalení a vysvětlení, která nám autoři nabízí, nejsou uspokojivá. Spíš naopak. Vyvolávají jen další otazníky. Někoho to může znechutit, někoho naopak nabudit na pokračování. Z tohoto důvodu není úplně jednoduché knížku zhodnotit. Jako samostatná kniha toho moc nenabídne. Ale jako první část trilogie by mohla být příslibem napínavějšího a propracovanějšího pokračování. Teď jde ovšem o to, jestli tento potenciál autoři využili nebo ne. Pokud by se totiž příběh vezl na podobné vlně jako první kniha a nerozvinul a neprohloubil by to, co se mu nabízí, i přes zajímavější části by se pořád jednalo jen o pouhý průměr.


J. K. Johansson: Laura
Název originálu: Laura
Série: Prokletí městečka Palokaski (1.)
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2015
Počet stran: 208
Vazba: vázaná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.