Recenze: ŠŤASTNÁ KNIHA (Barbora Šťastná)

Svého štěstí každý strůjcem...



Anotace:
Taky vás někdy napadlo, že byste chtěli změnit svůj život? Odjet meditovat do Indie? Chovat bio ovce na Šumavě? Zachraňovat děti v Africe? Pracovat v baru na středomořské pláži? Taky mě to napadlo, ale, upřímně řečeno... nechtělo se mi. Místo toho jsem vyzkoušela různé způsoby, jak být šťastnější, a přitom si nechat svůj život takový, jaký je: s manželem a dvěma dětmi, s bytem na hypotéku a normální pracovní dobou. A zjistila jsem, že štěstí si nechci schovávat na Vánoce, na dovolenou nebo na někdy jindy.

Úryvek


Citáty



Žijeme v době, kdy knihu čím dál častěji nepředchází psaní do šuplíku nebo nočního stolku, ale blog. A nejinak to bylo taky v případě Barbory Šťastné (a ne, nejedná se o pseudonym :) ) a jejího Šťastného blogu, díky kterému vznikla Šťastná kniha.  

Všichni hledáme štěstí. A tak nějak obecně mám pocit, že ho přisuzujeme nějakým velkým věcem. Ale kolik se jich během našeho života stane? A jak dlouho ten pocit z nich vydrží? Znamená to snad, že po většinu času nejsme moc šťastní? Možná nejsme. A možná nebudeme, dokud si neuvědomíme, že štěstí nám nespadne samo od sebe do klína. Štěstí si musíme vytvářet sami. Svým přístupem, svým chováním, svým vnímáním. A přesně na tohle se snaží Barbora Šťastná poukázat ve své knize. A má pravdu.

V uspěchané době, kdy jsme zavaleni povinnostmi běžného života, jako by se přestávalo dostávat na ty příjemné okamžiky a ručička rovnováhy klesala hluboko do záporných čísel. Taky míváte ten pocit marnosti? Pocit, že děláte jen to, co musíte a co vás vlastně vůbec nebaví? Že žijete vlastně nanečisto? Jestli ano, pak je tahle knížka právě pro vás.

Autorka se snaží najít způsoby, jak si užívat všední okamžiky, nebo jak si je zpříjemnit. Ukazuje, že otázky ohledně nás samotných, o kterých si myslíme, že je řešíme jen my, řeší většina lidí. Jenom by to nahlas málokdo přiznal. :) Klade důraz na to, že můžete být šťastní a štěstí si zasloužíte, přestože (podle vás) nejste dokonalí, ať vzhledem nebo svými schopnostmi. Snaží se ukazovat druhou stranu toho, co obecně považujeme spíše za problém a přítěž. A všechny tyhle poznatky prokládá různými výzkumy, které plno jejích myšlenek potvrzují. 

Kniha ovšem není psaná jako nudný návod na údajně šťastný život. Skládá se ze zkušeností samotné autorky, kdy všem svým čtenářům ukazuje, že není žádná multifunkční žena, která s přehledem zvládá práci i domácnost, ale že je jednou z nich. Při čtení máte pocit, jako byste se bavili se svou kamarádkou a zjišťovali, že máte společného více, než jste si mysleli. 

Přesto jsem s pár věcmi měla trochu problém a úplně s nimi nesouhlasila. Z knihy jsem tak nějak měla pocit, že autorka doma zastává veškerou péči o domácnost (přestože její manžel tvrdí opak) a díky tomu je často sama chycená v tom kolotoči povinností, které jednoduše nemá šanci sama zvládnout. Po celou dobu knihy nikdy nezmínila, že by jí manžel s něčím pomohl, nebo se nějak více podílel na péči o děti. Ostatně celý ten vztah s jejím manželem na mě nepůsobil zrovna šťastně. A popravdě nechápu, jak se s ním mohla dostat až do bodu svatby a dětí, pokud byl takový od samého začátku. Být celý život s mužem, který vás nepochválí, neocení, nepomůže vám, a když už konečně komunikuje, tak z něho vycházejí většinou jen stížnosti? To potom o štěstí nemůže být řeč...

Jako by se ovšem tohle všechno autorka snažila omluvit, s nadsázkou z toho udělat úsměvnou věc a vlastně tím ostatní ženy, které v podobném svazku žijí, utvrzovala, že je to normální, že takhle to běžně chodí a jediné možné řešení je to přijmout takové, jaké to je (to stejné v případě, že žena vystupuje jen jako rodinná kuchařka a uklízečka - ale stoprocentní obětování se pro ostatní také není cesta ke šťastnému životu...)

Dalším takový poznatkem byla skutečnost, že se podle mého názoru autorka nemá moc ráda. Chybí jí vztah k sobě samé. Jenže... pokud se nemáte rádi vy sami, jak byste potom mohli být šťastní? Když jsem si položila tuhle otázku, najednou celá kniha začala vyznívat jen jako marný pokus o něco a začala být zcela kontraproduktivní. 

Navzdory tomu je Šťastná kniha velmi čtivá a často vás pobaví, mimo jiné i proto, že se ve spoustě myšlenkách a způsobu žití budete poznávat. Určitě v ní najdete kapitoly, které vám zlepší náladu, nebo vám naopak pomohou změnit pohled na věci, které bereme automaticky a přitom nám mohou přinést tolik pocitu štěstí a euforie. Ovšem zásadně vás podle mě může ovlivnit jedině tehdy, pokud nehodláte měnit vztahy (nebo jste s nimi spokojení), ať už k sobě samému, tak ke svému partnerovi, rodičům, dětem a bližšímu okolí. Pokud jednoduše přijmete bezvýhradně to, co máte a budete si chtít zpříjemnit okamžiky běžného a někdy až moc stereotypního života. Jinak je to spíš kniha, která vás ujistí, že "v tom" rozhodně nejste sami. A to je určitě také příjemné zjištění.



Barbora Šťastná: Šťastná kniha
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2013
Počet stran: 232
Vazba: vázaná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.