Pod kůží

Jeden by neřekl, kolik knížek může vyjít pod stejným názvem. A pak nastává ta chvíle naprostého zmatku, kdy znáte pouze název a najednou zjišťujete, že při hledání té správné knihy je to nedostačující. Buď dodatečně přicházíte na to, že v ruce po zakoupení třímáte úplně jinou knížku, než jste chtěli, nebo při tom množství knih, které pod stejným názvem najdete, ani nejste schopni nákup uskutečnit. A z toho důvodu vznikly tyto články. V nich se vás budeme snažit vyvést z bludiště stejných názvů a rozlišit jednotlivé děje a jejich autory. :)

Prvními takovými matoucími tituly budou knížky s názvem POD KŮŽÍ a vezmeme to hezky chronologicky.




Michel Faber - originální název: Under the skin




První "Pod kůží"  od britského spisovatele M. Fabera vyšlo v ČR poprvé v roce 2002 u nakladatelství Odeon. Podle popisu se jedná o příběh se sci-fi, psychologickými i hororovými prvky. Takže to vypadá na výživnou žánrovou nálož. :) Mimochodem tato knížka je oblíbenou Davida Mitchella autora Atlasu mraků.

Anotace: 
Isserley vyjíždí denně z farmy ve své červené Toyotě a křižuje silnici Skotskou vysočinou. Hledá stopaře - zásadně muže. Nezáleží na věku, chlapík musí být urostlý a svalnatý: vhodný je osamocený či rozvedený, bezdětný a nezaměstnaný. Mladá žena ale nevyhledává sexuální dobrodružství. "Ulovené" chlapíky odveze na farmu a vyráží na nový lov. S těly mužů se pak děje něco neobvyklého…

Autor přichází s podobenstvím, při němž běhá mráz po zádech, okamžiky hrůzy se střídají s vytříbeným černým humorem. Dokonale vystavěný románový děj nás pomalu vtahuje do svých útrob, svého mystéria - co se vlastně odehrává za vraty Ablachovy farmy?  


Na motivy této knihy vznikl také stejnojmenný film, jehož popis vám přece jen už přiblíží, kdo že je ta tajemná Isserley a co s těmi nebohými stopaři provádí. :) Takže pokud vás to zajímá, klikejte! :)


***


Nicci French - originální název: Beneath the skin




Druhá knížka s tímto názvem od autora opět s britskou národností u nás vyšla v roce 2004 v nakladatelství ELA a je řazena mezi (psycho)thrillery. Zajímavostí je, že autor Nicci French ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o pseudonym, pod kterým vystupuje manželský pár Nicci Gerrard a Sean French.

Anotace:
Tři mladé ženy - Zoe, Jennifer, Nadia - nemají zdánlivě nic společného, kromě jednoho. Dostávají anonymní milostné dopisy plné intimních detailů z jejich života. Zneklidňující dopisy, ve kterých jim pisatel vyhrožuje, že je zabije. Nepochopeny svými nejbližšími prožívají děsivé dny a bezesné noci. Policie je bezmocná... 

On je pozoruje a opájí se svou vlastní schopností děsit je a ničit. Tím jeho láska sílí a chuť zabít vzrůstá. Cítí se silný, neviditelný, nepolapitelný. Své schopnosti však podceňuje...


***


Petra Lázničková - originální název: Pod kůží




Třetí Pod kůží v podobě ženského románu vyšlo české autorce P. Lázničkové v roce 2007 u nakladatelství Eroika. Osudy hlavní hrdinky můžeme sledovat také ještě ve velmi volném pokračování s názvem Milovat je umění, které jde číst samostatně i bez znalosti uváděné knížky.

Anotace:
Simona je typická úspěšná žena budující kariéru. V podniku, kde pracuje, dosahuje na stále vyšší pozice. Je deset let rozvedená a z manželství má už třináctiletou dceru, která ovšem žije se svým otcem a jeho novou partnerkou. Simona se na tom s manželem dohodla – protože sama dává přednost kariéře a svou dceru i tak pravidelně navštěvuje, i přes nepochopení okolí tento systém funguje. 

Klidně nalajnovaný život nabere větší obrátky, když se Simona náhodou seznámí s dočasným sousedem Romanem a nastěhuje ho k sobě, aniž by o něm cokoli věděla. Vášnivý vztah plný sexu a radovánek je nějakou dobu idylický, ale plíživě začínají narůstat problémy: Simona má najednou plno starostí sama se sebou a všechny její dosavadní vztahy se rozpadají… 


***


Emil Juliš - originální název: Pod kůží



A máme tu také trochu poezie. V témže roce vyšla pod stejným názvem také sbírka básní E. Juliše u nakladatelství Dybbuk. Přestože se Emil Juliš vydání této sbírky nedočkal, lze ji považovat za osobní bilanci a symbolickou tečku jeho neúnavné a inspirativní tvorby na poli básnického experimentu. 

Anotace:
Sbírka Pod kůží je autorským výborem z celoživotní tvorby Emila Juliše z let 1965 - 2005. Básník jej připravoval téměř dva roky s výtvarníkem Jiřím Kubovým, který konečný výběr doprovodil svými ilustracemi. Záměrem autora bylo sestavit sbírku básní z celého svého více jak čtyři desítky let trvajícího tvůrčího autorství a jež on sám považoval ve své tvorbě za zásadní a podstatné.

Básně jsou zde členěny do několika oddílů, z nichž se každý soustřední na jedno básníkovo období: na léta šedesátá, sedmdesátá a osmdesátá, dva oddíly jsou věnovány vybraným básním z klíčových sbírek konce devadesátých let - Gordická hlava a Hra o smysl, poslední část pak obsahuje básně z let 1990 - 2005. Některé z těchto básnických textů dosud nebyly publikovány a v knižní podobě se zde objevují poprvé.


***


Sabine Durrant - originální název: Under your skin



Čtvrtá knížka s názvem "Pod kůží" vyšla v tomto roce u nakladatelství Paseka britské spisovatelce S. Durrant. Tento psychologický thriller slibuje napínavý děj, ve kterém nic není tak, jak se zdá, a nečekané vyústění.

Anotace: 
Gaby Mortimerové na první pohled nic nechybí - je hvězdou populárního ranního televizního programu, matkou osmileté dcerky, s manželem Philipem, úspěšným finančníkem, vlastní luxusní dům na londýnském předměstí. Když však jednoho rána narazí při běhu v místním parku na mrtvolu neznámé dívky a uvědomí o nálezu policii, uvede do pohybu sled událostí, které její život nenávratně změní.

Mohla za to skutečnost, že se těla dívky dotkla a pak policistům tvrdila opak? Nebo souhlas s tím, že bude vyslechnuta bez přítomnosti právníka? A kde se berou další a další stopy, jež naznačují spojitost zavražděné s Gaby a její rodinou? Zatímco šokovaná žena zjišťuje, že se v případu stala hlavní podezřelou, její svět se začíná hroutit: Philip, se kterým procházela v poslední době manželskou krizí, odjíždí narychlo na služební cestu do Singapuru, dům se ocitá v obležení senzacechtivých novinářů, v televizním programu je nahrazena moderátorkou, která o její roli už dlouho usiluje. Zachrání Gaby její pokus pustit se do vyšetřování na vlastní pěst?


***


Julie Kenner - originální název: Under my skin



Příští rok pod názvem "Pod kůží" vyjde závěrečný díl trilogie Stark International od americké spisovatelky J. Kenner u nakladatelství Baronet. Jedná se o trilogii pro všechny, kteří mají rádi knihy plné záhadných mužů, krásných žen a spalující vášně, který autorka už popsala v předchozí sérii Stark Trilogy. Jednoduše mocná erotika každým coulem. :)

Anotace:
Jackson Steele byl jediným světlem mého světa. Charismatický, odvážný a sebevědomý muž, který věděl, co chce i jak to dostat – nic mu nesmělo stát v cestě. Přitahoval mě jako magnet, dokonale mě ovládal, a jeho polibky byly v té spoušti kolem podezření z vraždy mým jediným únikem před realitou. 

Oba jsme skrývali chmurná tajemství, a ta nás mohla odervat jednoho od druhého. I když jsme se snažili na svou minulost zapomenout, stále se kolem nás pohybovali lidé, kteří nám ji nedovolili pohřbít. Čím víc se nebezpečí blížilo, tím žhavějším plamenem hořela naše láska. Extáze nás oba pohlcovala a konejšila zároveň. Netušila jsem, co nás čeká, ale věděla jsem, že Jackson se nevzdá bez boje. Udělala bych cokoliv, abych mu pomohla. Odejít by mě nepřimělo ani nejhlubší zoufalství. Překoná však síla Sylviiny lásky i smrt?




Páni! Pro mě samotnou je překvapení, jaký zajímavý knížky jsem při sepisování tohohle článku objevila. Na začátku byl jen stejný název a na konci mám minimálně tři knížky, o který rozšířím svůj seznam "Co si chci přečíst (i když si nejsem jistá, kdy se k tomu dostanu, protože už teď má asi tisíc položek. :-D". A co vy? Zaujalo vás něco? :)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.