Recenze: AGATHA RAISINOVÁ A MANŽEL NA ZABITÍ (M. C. Beaton)

Nejen manžel na zabití



Anotace:
Ráno ve svatební den Agathy a Jamese se zdálo být bez mráčku. Čas jejich štěstí však vypršel, když se v kostele objevil její manžel Jimmy, o němž si myslela, že je už dávno mrtvý. Agatha by ho nejraději hned u oltáře zaškrtila, protože James kvůli němu zrušil zasnoubení. Druhý den ráno je Jimmy nalezen mrtvý a Agatha s Jamesem budou muset spojit síly, aby se zbavili podezření, že mu k tomu pomohli. 


Když se objeví Agathin manžel, o kterém si přála věřit, že už dávno zemřel, její velká láska s Jamesem vezme za své. Nebo to nebyla až taková láska? James se chová nepochopitelně nejen na začátku knihy. Se stejně neskutečnou rychlostí, se kterou se ve čtvrtém dílu dal s Agathou dohromady, na jejímž konci ji požádal o ruku, hned na začátku pátého dílu všechno ruší. Během několika pár stran tady věci nabírají rychlý spád. Svatba, objevení Jimmyho, zrušení svatby, Jamesovo ochladnutí citů, vražda Jimmyho. 

Následně je scénář podobný jako v předchozích dílech. Policie opět dělá, že něco dělá, a do vyšetřování se pouští Agatha s Jamesem, aby očistili svá jména. Tápou, hledají a postupně za sebou nechávají další a další oběti, což potěší všechny, kteří se (podobně jako já) málokdy spokojí pouze s jednou mrtvolou v samotném úvodu příběhu. 

Vyřešení Jimmyho vraždy je opět velká náhoda. I zde některé věci působí lehce teatrálně, ale to už lze u M. C. Beaton očekávat. Pátý díl se nijak zásadně neliší od předešlých a je tedy těžké přinést nějaké nové informace. Opět se jedná o čtivou ale velmi oddechovou detektivku, bohužel bez humorných scén, které by jí přidaly alespoň trochu té komičnosti. Volba pachatele není zase tak špatná, pokud budeme brát v potaz, že se jedná opravdu o odpočinkovou četbu.

Série o Agathě Raisinové má v zahraniční téměř třicet dílů, u nás ovšem další v plánu zatím nejsou. Pokud nutně potřebujete něco velmi nenáročného s lehkou zápletkou, Agatha bude pro vás. Jestli ale toužíte po opravdu dobré detektivce, sáhněte po jiné.



M. C. Beaton: Agatha Raisinová a manžel na zabití
Název originálu: Agatha Raisin and the Murderous Marriage
Série: Agatha Raisinová (5.)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2014
Počet stran: 184
Vazba: vázaná



Originální obálky prvních pěti dílů, které u Motta vyšly:



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.